Hoogzwanger van Kapje Rood

Hoogzwanger…van Kapje Rood

Er was eens…een idee om een webshop met hele mooie vintage babykleding met handgemaakte prints en babydekens virtueel te openen. Prachtig idee. Ik was hoogzwanger van mijn tweede zoontje Flann. ¬†Terwijl ik mijn zwangerschapsverlof vulde met het schuren en verven van onze deuren, borrelde het ene na het andere mooie plannetje in me op. Zwangerschapshormonen zijn fijne dingen. Maar een ding bleef: de wil om een webwinkeltje met eigengemaakte kleding op te zetten.

slapende flann

Teksten tikken vs verkopen

Maar eh, hoe doe je dat nu eigenlijk precies? Teksten tikken en mensen interviewen is iets heel anders dan babykleding en dekentjes verkopen.

Het begon allemaal met het uitzoeken van mooie, vintage kleding. Er wordt ontzettend veel tweedehands kleding aangeboden op Marktplaats.

Toverkool

De meeste Nederlandse kindjes groeien, net als mijn zoontjes Fjodor en Flann als toverkool. Daardoor hebben ze hun kleren vaak maar kort aan. Als het prachtige pakje of jurkje niet meer past, wordt er geen nieuwe baby blij mee gemaakt. Waarom niet? Omdat de berg tweedehands babykleding enorm groeit. Op een mooie junidag werden er 272.704 stuks bijna nieuwe babykleding op Marktplaats aangeboden. Tijd om die verspilling tegen te gaan met een eigengemaakt sprookje.

IMG-20150506-WA0008

Upcycling

Upcycling, heet dat met een mooi woord. Ik speurde marktplaats af op zoek naar effen kleding met stippen, streepjes en blokjes en vrolijke kleuren. Dat was aardig wat werk met 272.704 aanbieders. Maar na een paar dagen zoeken had ik beet. Het was vrolijke kleding, die zelfs met een vergrootglas niet van nieuw te onderscheiden is. Ideaal om nog mooier te maken met een handgemaakte print.

Daarna vochten de boze wolven, wolken, eekhoorns, slome teckels, pientere pinguin en stoere dino’s om een plekje op die kleding. Vele avonden was ik met mijn strijkijzer en naald in de weer om de blousejes, jurken en truitjes van een sprookjesachtig dier te voorzien.

Babyquilt met grijze wolf van Kapje Rood goedgekeurd door Flann
Babydekentje met grijze wolf Kapje Rood, goedgekeurd door Flann

Babydekens

Al snel kwam daar het idee bij om ook babydekens te maken. De stoffen waren vlug gevonden, via www.vanmarieke.nl en www.destoffenkraam.nl Scheurende konijntjes, sappige appels, stoere zeemansvogels en roodkapjes, ze hadden het allemaal om vrolijke babydekentjes mee te maken. Maar een dekentje is niet compleet zonder vulling. Maar man man man, wat zijn die vullingen duur. Helemaal als je er eentje van wol wilt maken.

Dus zocht ik (je bent journalist of je bent het niet) naar goedkopere alternatieven. Op een Amerikaans hobbyblog kwam ik de gouden tip tegen. Wollen dekens die te retro zijn om nog op je bed of bank te doen. Oftewel: ze zijn spuuglelijk, omdat ze bijvoorbeeld zalmroze zijn. Of pimpelpaars. Jaren geleden was dat vast machtig mooi. Maar ik zou dat zelf niet in mijn slaapkamer willen hebben.

Die dekens waren ideaal om als vulling te gebruiken. Want nieuwe vullingen van wol pluizen nog wel eens door de katoenen stof heen. En daar heb je met retro dekens nooit last van omdat ze al meerdere keren gewassen zijn. En het fijne aan wol is: het verslijt niet. En het is heerlijk warm. Wat was ik blij toen in Rotterdam Hilligersberg een stel oerlelijke, onverslijtbare wollen dekens kon afhalen bij iemand die er graag van af wilde. Wij allebei tevreden!

Mollen van de naaimachine

Het duurde even voordat ik mijn naaimachine de baas was. Op Youtube bekeek ik een groot aantal tutorials vrienden worden met je naaimachine en quilts naaien. Na het mollen van een tweedehandsje waarvan de spoel er voortdurend uit trilde, kocht ik een goede. En met mijn Pfaffje ben ik goede maatjes. Het kreng naait recht, doet wat ik wil en ik ben tenminste niet meer uren bezig met het inrijgen van de draad in de naald.

Kapje Rood op Swan MarketMaanden later ben ik zover: mijn website heb ik zelf gebouwd, de teksten zijn geschreven, en de eerste babykleding en babydekentjes zijn af. De Kamer van Koophandel is bezocht, een zakelijke rekening is bijna geregeld en daarmee ook het webshop gedeelte.

En nu begin ik aan het ‘serieuze’ gedeelte. Echt goede webshopfoto’s plaatsen. Acties opzetten op Facebook. Google adwords inzetten. Adverteren. En me een ongeluk informeren: hoe doe je dat nu slim? Daarover lees je binnenkort in mijn nieuwe blog.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *