Logo Kapje Rood ontwerpen

logo Kapje RoodEen beetje website kan natuurlijk niet zonder een goed logo. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk, een goed logo ontwerpen? Als journalist heb ik wel verstand van teksten. En ik kan ook prima bedenken of een foto geschikt is voor een artikel. En of een logo mooi is. Maar zelf een logo bedenken? Dat is een heel ander verhaal.

Hobbyisme vs mood boards

Ik wilde geen bij elkaar gefreubeld hap snap logo waar het hobbyisme vanaf spatte. Dat ziet er zo zielig uit. Maar voor een heel duur huismerk had ik ook geen geld. Gelukkig heb ik een heel lief zusje dat bij Philips werkt als industrieel ontwerper. Zij stoeit dagelijks met mood boards en ontwerpen en weet precies welke logo’s goed zijn en welke niet. En vooral: waarom.

Martine kopie tweeStoomcursus ontwerpen

Dus sjeesde ik in de avonduren naar Breda om van haar een stoomcursus logo ontwerpen te krijgen. We bekeken logo’s van Shell en Nike die met een oogopslag herkenbaar zijn, zonder enige tekst erbij. Waarom eigenlijk? Simpelweg omdat ze zo eenvoudig zijn van vorm. Shell is niets minder dan een heel versimpelde vorm van een schelp. En het teken van Nike is snelheid in een notendop.

Strakke vormen

Wie onthouden wil worden, moet dus voor een simpel logo zorgen. Een logo in alle kleuren van de regenboog staat misschien heel vrolijk. Maar dat werkt dus niet. Het moesten dus simpele kleuren worden, met strakke vormen. En natuurlijk met veel rood. Kan niet anders met zo’n merknaam.

kapjeroooooodHaren uit het hoofd

Dat maakte het ook lastig. Want de eerste probeersels waren een beetje te strak. Het moest ook speels blijven. Het is niet voor niets Kapje Rood en niet Roodkapje. En een logo zonder sprookje kent vast geen goed einde. Ik wilde dus ook graag een Rood Kapje in het ontwerp verwerken. Mijn zusje trok inmiddels haar haren uit haar hoofd. Speels en strak. Sprookje en professioneel. Ja, ja.

Puntmuts

Over de letters waren we het vrij snel eens. Over een muts of beter gezegd, Kapje Rood, ook. Maar moest het nu een puntmuts worden? Dat leek net een driehoek “Een bolle muts staat toch veel speelser?”, opperde ik. Dus tekende zusjelief een bolle muts. Dat leek net een mislukte berg. Aaargh!

logo Kapje RoodEigenwijze doerak

Uiteindelijk kwamen we op een poppetje met een spitse muts. En profiel. Die zag er bijzonder professioneel uit. En toch ook speels. Ik was dolblij. We waren eruit. Hoe was het mogelijk. Of toch niet? Een paar dagen later belde mijn zusje me op. Ze had toch nog iets anders bedacht. De eigenwijze doerak. “Iets anders?” mompelde ik. “Ik ben er zelf ontzettend blij mee”, zei ze. Hoe kon iets nu mooier zijn dan de kabouter met puntmuts die we bedacht hadden?! Ik holde naar mijn computer toe en opende mijn mailbox.

Wat was ik blij dat ik zo’n eigenwijze zus had! De strakke kabouter was veranderd in een meisje met een bolle toet en een rood kapje. De twee o’s van Rood waren net twee ogen. Kapje Rood was geboren!logo Kapje Rood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *